Muuminen joulu

Muistan, kun olin lapsi ja äiti rakensi valtavan ison muumipiparkakkutalon!

Ollaan puhuttu monena vuonna kyseisestä talosta ja muisteltu sitä, kun tuosta luomuksesta ei tullut otettua kuvaa silloin. Talo oli kuitenkin valtava ja aivan tajuttoman hieno. Ollaan myös unelmoitu, että vielä joskus rakennetaan sellanen uusiks. Mä päätin ottaa tänä vuonna haasteen vastaan ja kokeilla rakentaa sellasta. Talosta ei tullut lähellekään niin suuri, kuin muistoissa oleva lapsuuden muumitalo, mutta ihan kelpo silti.

Piparkakkutaikinan ohje

mittaa seuraavat aineet kattilaan
3/4 dl siirappia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta

vatkaa seuraavat aineet kipossa vaahdoksi
250 g margariinia
2 dl sokeria

sekoita seuraavat aineet vielä omassa kipossaan keskenään
6,5 dl vehnäjauhoa
2 tl soodaa

Kiehauta siirappi ja mausteet. kaada seos vaahdotetun rasvan ja sokerin joukkoon ja sekoita tasaiseksi, niin että rasva on sulanut kokonaan. kaada jauho-sooda seosta vähitellen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. vaivaa lopuksi taikina myös käsin, jotta siitä tulee tasainen ja yhtenäinen. laita taikina kelmun sisään ja anna seistä viileässä (kuten jääkaappi) seuraavaan päivään.
Ota taikina lämpiämään hetkeksi ja lämmitä se ennen kaulimista käsissä pyörittelemällä, jotta se pehmenee ja sitä on helppo kaulita. käytä jauhoja leivonnan aikana, ettei taikina juutu kiinni leivontatasoon tai kaulimeen. Paista normi uunilla 250'C tai kieroilmalla 200'C muutaman minuutin. Seuraa paistumista koko ajan ja anna osien paistua niin, että ne saavat hieman tummemaa väriä kuin taikina itsessään on. Erikokoiset palat tarvitsevat erilaisen paistoajan, joten minuuteista en osaa sanoa muuta, kuin että noin 8-15minuuttia pitäisi riittää.


tuli tehtyä muitakin pipareita, taikinaa oli valtavasti 

 

Tein tuon yllä olevan ohjeen mukaisen taikinasatsin x 5 joka riitti koko taloon ja sen ympärille tulleisiin hahmoihin, Nuuskamuikkusen telttaan ja siltaan sekä saatiin vielä mukava satsi syötäviä pipareita. Kokoamisvaihe oli kyllä ehkä maailman vaikein. Sulatin sokeria pannulla ja sen avulla liitin palat toisiinsa. 

suuri palapeli rakentuu näistä..

..ja näistä
Talosta ei tosiaan tullut niin suurta, kuin sillon aikoinaan omassa lapsuudessa. Tälläkin kyllä korkeutta riittää noin 55cm. Valmistunut talo on yhtä vino kun se kuuluisa kalteva tornikin, mutta pystyssä!

Muumitalo pystyssä!

Nuuskamuikkunen ja pikku Myy

Hattivatit talon nurkalla toivottavat rauhallista vuoden loppua!

Kommentit

  1. Vautsi, mikä piparitalo! Aivan mahtava! Olen monta vuotta haaveillut muumitalon rakentelusta, mutta se jäi taas tältä joululta.
    On muuten kiva blogi! Alan seurailla tekemisiäsi. (:

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosittuja