Silkkipaino kankaalle kotioloissa - välineet

Silkkipainamisesta löytyy paljon tietoa netistä ja siihen erikoistuneita yrityksiä on myös Suomessa. Päätin yrittää koota omat kotitvinkkini, jotka on muotoutunu kokeilemisen tuoksinnassa ihan käyttökelposiksi ja kertoo välineistä joita käytän. Kankaanpainannan tekniikoihin seulan avulla palaan myöhemmin. 


Olen harjottanut silkkipainoa kotioloissa omaksi huviksi ja joskus pienten kollektiivienkin hyödyksi joitain vuosia. Omat oppini sain alussa tutulta kankaanpainajalta ja sen jälkeen olenkin oppinu kokeilemalla, tekemällä ja häseltämällä kaikenlaista. Välillä oon luutunnut väriä täynnä olevaa lattiaa puhtaaks ja välillä ollu muutaman päivän sormet sinisenä emulsioaineesta, aina ei seulojen valottaminen onnistu ja suihkutila onkin välillä seulojen ja välineiden täyttämä monta päivää.

Multa kysellään ajoittain miten näitä hommia tehään ja joskus ollaan yhteisiä "painajaisiakin" pidetty. Hommahan ei sinänsä ole mitään kummempaa, kun tosiaan kotioloissa, panostamalla muutamaan pikkujuttuun, saa hommat hoitumaan hyvin. Silkkipainossa käytettävä seula auttaa saamaan tarkempaa ja yksityiskohtasempaa jälkeä, kun kaikkien tuntema "tuputtamalla" tehty jälki ja on tietysti nopeempi tapa tehä useempia kappaleita painettavia juttuja. Seuloja on myös eri tiheyksisiä, jollon tiheimmillä seuloilla on mahdollista saada todella yksityiskohtasia kuvia.

Painan toistaiseksi seuloilla vaan yksivärisenä ja kankaalle, joten mulla ei ole tällä hetkellä käytössä seulojen paikalleen asettamista ja kohdistamista helpottavaa telinettä eikä muita, kuin kankaanpainovärejä. Yleensä työskentelen lattialla ihan käsivaralla. Emulsoinnin ja valotusvaiheen toteutan kylpyhuoneessa, jonka saan rajattua päivänvalottomaksi. Kaikkia litkuja, värejä ja välineitä säilytän kannellisessa muovilaatikossa poissa päivänvalolta. Seulat säilytän myös päivänvalolta suojattuna ikkunattoman tilan hyllyllä ja mikäli seuloissa on valotetut kuvat, saatan sujauttaa ne vielä mustaan jätesäkkiin valolta suojaan. Jokaisen seulan välissä on pahvilevy, jollon seulakankaat ei pääse hankautumaan toisiaan vasten.

Silkkipaino nimitys hämmentää nykyään; ensimmäisissä seuloissa kangas siis oli silkkiä, mutta nykyään se on polyesteriä. Tuo tekokuitu kuivuu nopeesti ja tuntuu käytössä olevan kemikaalejakin kestävää matskua. Mulla oli jossain vaiheessa vähintään kymmenen vuotta vanhoja seuloja, eikä kangas ollut juurikaan lörpsähtänyt eikä kulunut puhki, vaikka oli ollut runsaassa käytössä. Värijäämien takia vanhat seulat oli kuitenkin alkanut tukkeutua pikkuhiljaa, eikä värit enää tullut kunnolla läpi. Seulakankaita kuitenkin voi uusia samoihin kehikoihin.



SEULAN VALMISTELU, KALVOTTAMINEN JA VALOTUS
- pesuainetta (seulan puhtaaksi pesuun, esim. ihan perus mäntysaippua)
-valotusemulsio (jos et halua näyttää smurffilta tän käsittelyn jäljiltä, käytä suojakäsineitä)
- valotusemulsion levittämiseen kouru + kaavin tms. yli jääneen emulsion poistamiseen kourusta (ikkunalasta tai jopa painamisessa käytetty raakeli käy emulsion levittämiseen seulalle, mutta ne tekee paljon paksumman emulsiokerroksen ja jäljestä on muutenkin hankalampi saada tasaista)
 - pehmeä hankaussieni avuksi seulan aukipesuun tarvittaessa
- mustia jätesäkkejä lattian suojaksi (+ puhdas jätesäkki tai musta kangas seulan alle valotuksen ajaksi heijastuksen estämiseksi)
- valotustussi tai musta textmark 500 (textmarkilla ja tulostamalla tehty valotettava kuva: kalvoja kannattaa olla päällekkäin 2 tai jopa 3, jotta kuva on tarpeeks peittävä, valotustussilla tehtynä riittää yksi kalvo, HUOM! useampaa kalvoa käytettäessä kannattaa teipata ne yhteen kirkkaalla eli läpinäkyvällä teipillä josta ei jää valottamattomia alueita valotuksen aikana)
- valotettavan seulan peittävä lasilevy painamaan kalvo tiiviisti seulaan kiinni valotuksen ajan (esim. taulujen irrotettavat lasilevyt soveltuu tähän hyvin)
- muovikalvoja joihin valotettava kuva tulostetaan/piirretään
- uv-valo

Kalvottaminen
1. pese seula
2. levitä jätesäkki lattialle
3. kaada valotusemulsioo reilusti kouruun
4. ota toisella kädellä kiinni seulasta ja toiseen käteen kouru
5. kallista seulaa ja laita kouru seulan takapuolen alaosaan, kallista kourua seulaa kohti niin, että emulsio valuu seulaan
6. paina kourua seulaa vasten ja tee tiukka yhtenäinen veto yläreunaan asti
7.  tee tarvittaessa useampi veto, jos kouru ei yltä koko seulan leveydelle yhdellä vedolla
8. tasoita uusilla vedoilla mahdolliset valumat kallistamalla seulaa hieman toiseen suuntaan ja niin, ettei kourusta valu lisää emulsiota seulalle
9. toista sama toiselle puolelle heti
10. laita seula vaaka-asentoon kuivumaan yön ajaksi
11. jos et valota seulaa heti, säilytä sitä mustan jätesäkin sisällä, jottei päivänvalo tai muu valo pidemmällä välillä aiheuta seulan valottumista

HUOM! Emulsion levittämisen voi tehdä huoneenvalossa, mutta jätä seula kuivumaan tilaan, jossa se on pimeässä. Omat seulat jätän kuivumaan kylpyhuoneeseen yöksi, eikä muutaman minuutin valojen pitäminen päällä tilassa käymisen aikana ole näyttänyt haittaavan hyvän lopputuloksen saamisessa. Voit laittaa esim. aukottoman laatikon seulan päälle valosuojaksi, jos ei valotonta tilaa ole mahollista muuten toteuttaa. Jätä kuivuvan seulan alle jätesäkki, mahdollisten valumien takia.

 Valotus
1. tee valotettava kuva kalvolle valmiiksi (muista tarvittavan monta kalvoa)
2.  aseta pimeän tilan lattialle musta kangas tai jätesäkki, jonka päälle seula tulee seulan takapuoli ylöspäin (takapuoli on se, mistä reunat eivät kohoa seulakankaasta vaan on seulakankaan kanssa samassa tasossa)
3. aseta kalvo, jossa valotettava kuviointi on, seulan takapuolen päälle peilikuvana (värin painaminen seulan läpi tapahtuu seulan etupuolelta jolloin kuva tulee oikein päin painettavalle alustalle)
4. aseta kalvon ja seulan päälle lasilevy painamaan kalvo tiukasti seulaa vasten
5.  sammuta muut valot ja laita uv-valo päälle
6. valotusaikaan vaikuttaa ainakin uv-valon voimakkuus, valon etäisyys seulasta, kuinka iso seula on ja se kuinka paksu valotusemulsion kerros on, yleensä valotusaika on kuitenkin noin 7-14 min

Aukipesu
tässä vaiheessa käytän jätesäkistä tehtyä reunallista "ammetta" johon laitan seulan etupuoli ylöspäin 
1. laske haaleaa vettä seulan sisään ja jätä muutamaksi minuutiksi pehmenemään
2. nosta seula pystyyn ja suihkuta seulan takapuolelta kuviot auki melko reippaalla paineella
3. kun kuvio on suunnilleen auennut voit tiirailla valoa vasten onko jäänyt kohtia jotka ei ole auennut, voit kevyesti hankaussienellä avittaa kuvioo aukenemaan, varo vahingoittamasta muuta kalvotettua osaa
4. kun kuvio on kokonaan auennut, suihkuta seula kevyesti puhtaaksi ja jätä kuivumaan
5. seula on kuivuttuaan valmis painamista varten

HUOM! Jos seulasta irtoaa pesun aikana muutakin, kun kuvion kohdalla olevaa kalvoa tai pesun jälkeen kalvo tuntuu tahmeelta tai kuvio näyttää epätarkalta, on seula alivalottunut, eli kalvo ei ole kiinnittyny tarpeeks seulakankaaseen. Jos kuvio ei aukea, seula on ylivalottunut ja seuraavaa kertaa varten kannattaa tarkistaa kalvolla olevan kuvion peittävyys. Seula voi valottua kokonaan myös jos lasilevyä ei oo ollenkaan, jollon kuviokalvon ja seulakankaan väliin pääsee valoo eikä peittäviä kohtia oo.

KANKAANPAINAMINEN
- kankaanpainovärejä (valmis painopasta tai painoemulsio/pasta+väripigmentti)
- värien sekoittamiseen apuvälineitä (esim. lusikoita/veitsiä/kauhoja, muovipurkkeja)
- eri kokoisia seuloja valotetuilla kuvilla ja raakeleita (seulat voi myös tehdä itse puukehikosta lähtien, jolloin seulakangas, joka voi myös käyttötarkoituksesta riippuen olla harvempaa valoverhoa, pingotetaan paikoilleen käsin)
- kankaita koevedosten tekemiseen
- tekstiilit joihin paino on tarkoitus tehdä
- sanomalehtiä/vanhoja kirjoja/puhelinluetteloita suojaukseen + pakkausteippiä/maalarinteippiä tarvittaessa jos osa seulasta pitää saada peittoon
- siveltimiä jos haluaa korjailla tai piirtää/värittää osan kuviosta lisäksi vapaalla kädellä ilman seulaa
- silitysrauta + leivinpaperia värien kiinnittämiseen 
- pehmeä hankaussieni seulan pesuun

MUUTA
- vanhoja kauhtuneita froteepyyhkeitä seulojen kuivaamiseen 
-valotusemulsion poistoaine
- valotusemulsion poistoaineella lutraamiseen suojakäsineet
- halutessaan seulalle ylimääräseks jääneen värin talteenottamiseen voi käyttää esim. tarpeettomia postikortteja, jotka on paksumpaa kun perus paperi, sillä on helpompi kaapia kaikki väri talteen, kun jollain lusikalla
- mustia jätesäkkejä emulsioitujen ja valotettujen seulojen pidempään säilyttämiseen
- ikuiset jäljet jättävien roiskeiden kestävät vaatteet (kaikissa vaiheissa) 

SUOSITTELEN
- panostamaan hyvään seulaan ja huoltamaan sitä hyvin (pese seula tarpeeksi usein äläkä jätä sitä kuivumaan missään välissä värien kanssa sekä huomioi emulsoitavien seulojen säilyttäminen ettei niihin tartu likaa/pölyä)
- kiinnittämään huomiota muutenkin siisteyteen ja paikkojen suojaamiseen, ellei halua tahrittuja kankaita ja lattiat ja pöydät täyteen väriläiskiä sekä kaikkien välineiden pesemiseen, jottei väritahroja kulkeudu seuraavaan työhön
- lukemaan kaikkien purkkien kyljistä tarkemmat käyttöohjeet säilytyksestä yms.
- käyttämään EMO-tuotannon valotusemulsiota, joka ei vaadi työstämistä pimiössä
- kokeilemaan valotetun seulan kanssa painamista ja sekoitettujen värisävyjen testaamista ensin jämäkankaille harjotuksena
- katteleen seulan tekoon ja painamiseen liittyviä videoita ja sivuja ja löytämään omat tavat muitten joukosta 

Värejä saa käyttövalmiina tai pigmentteinä, joita voi sekoittaa painoemulsioon. Kannelliset jugurttipurkit on käteviä värien sekoitteluun ja säilyttämiseen. Jottei purkkeihin yli jääneet värit kuivu, kannattaa purkit laittaa vielä muovipussin sisään tiiviisti. Purkkien mukana tulevat kertakäyttölusikat on myös hyviä tässä hommassa, niitä kannattaa pestä ja käyttää aina uudelleen.

UV-valo: valaisin on kirpparilöytö ja uv-polttimon tilasin erikseen nettikaupasta. HUOM! käytä ERI pesusieniä seulan pesuun, kun peset painamisen jälkeen pois värejä ja kun käytät valotusemulsion poistoainetta.

Jätesäkistä tehty lattiansuoja, kulmat suljettu nitojalla jotta reunat nousee pystyyn. Kätevä lattiasuoja emulsion levittämiseen ja jos seulaa pitää liotella, saa tän "laatikon" sisällä pysymään vedenkin.
 

Kommentit

Suosittuja