Camera obscura

Ai mikä? Camera obscura on pimee laatikko, johon päästetään valoa pienestä reiästä joka sitten muodostaa laatikon takaseinälle, eli vastakkaiselle seinälle reiästä, ylösalaisin kuvan siitä näkymästä mihin suuntaan reikä on kohdistettu. Reiän kohdalle myöhemmin keksittiin lisätä linssi ja sitä on taas seurannu valoherkät paperit, joihin muodostunutta kuvaa on voitu tallentaa. Siitä on lähteny kehittymään ajatus kamerasta.

Itellä kiinnostus valokuvaukseen sai yläasteella potkua, kun tarjolla oli valinnaiskurssi valokuvauksen perusteista. Sielä pääsi itse kuvaamaan, teettämään filmit ja kehittämään niistä kuvia. Mulla ei kuitenkaan koskaan ole päässyt lähtemään ihan valloilleen tää aihe. Olen ollu muutenkin kiinnostunut enemmän kuvan sisällöstä ja siitä mikä sen merkitys meille on, kun teknisestä suorituksesta. Kiinnostavaa on esimerkiksi se, minkälainen valta vaikkapa mediassa kuvalla on ja minkälaista vallankäyttöä ylipäätään kuvaukseen voi liittyä ja miten eritavalla ihmiset voi kokea kuvaamisen ja kuvat joita he näkevät. Minkälainen on katseen voima? Näihin aiheisiin pääsinkin tutustumaan unelman täytyttyä vuosi sitten, kun lähdin suorittamaan voimauttavan valokuvauksen perusteita.

Jossain vaiheessa digiajan keskeltä nousi uudestaan filmikamerat esiin. Löysin itekin taas innostuksen ymmärtämään kuvan muodostumista ja kokeilemaan vähän sen alkukantaisempaa muotoa. En vaihtanut digikameraani filmikameraan, vaan osallistuin kansalaisopiston kurssille. Kurssilla rakennettiin itse neulanreikäkamera, päästiin kokeilemaan sen toimintaa ja tietysti kehittämään itse otetut kuvat, jotka siis valotetaan suoraan valoherkälle paperille. Neulanreikäkameran rakentaminen onnistuu todellakin kotikonstein ja kaikista yksinkertaisin tapa saada kuvia aikaiseksi on esimerkiksi solarigrafia tekniikka. Siinä ei tarvita edes pimiötä kuvien vedostamiseen, ne syntyy itsestään pitkällä valotusajalla.

Jännittävintä tässä on se, ettei koskaan tiedä millanen kuvasta tulee!
omat neulanreikäkamerat:
isompi peltirasia ja pikkunen filkkapurkki
Jokainen voi rakentaa omaan huoneeseensa sellasen camera obscuran, jos haluaa ihailla tätä valon taittumista pienen reiän läpi ja saada kokemus kuvasta joka mahdollisesti voi jopa inspiroida. Näin tein minäkin. Aiemmin en ole kokeillu kotona, mutta sain innoituksen eräältä joka sitä lähti kotikonstein kokeilemaan.
Ei muuta kun jätesäkit ja teippi esiin!

Tee näin:
Valitse mahdollisimman paksua ja peittävää jätesäkkiä tai pimentävää kangasta ja peitä sillä huoneen ikkuna/ikkunat kokonaan mahdollisimman tiiviisti esim. teipin avulla. Tai jollain millä ikinä pystyykään kiinnittämään tarpeeks hyvin muovin tai kankaan ikkunan reunoihin. Tilkitse ovenraot myös mahdollisuuksien mukaan. (itse en saanut käsiini sellaista jätesäkkimuovia joka estäisi valon läpikuultamisen täysin ja myös ovenrakoon jäi hieman valojuovaa, tää ei kuitenkaan haitannut juurikaan, joten eläpä ota stressiä siitä saatko huoneen tarvittavan pimeäksi, kyllä saat!) Tee saksilla pieni reikä, noin sormenpään kokoinen, muoviin/kankaaseen. Sammuta valo ja anna silmien tottua tarpeeksi kauan hämärään. Pikkuhiljaa alat hahmottaa vastapäisellä seinälle muodostuneen kuvan eri elementtejä, syvyyksiä ja jopa värisävyjä.

seinälle heijastunut kuva oikeinpäin käännettynä

seinälle heijastunut kuva
(ovenraosta tulee hieman valoa)
Jos ei saa esim. seinilleen muodostettua sellasta tilaa, että kuvan näkeminen olis mahdollista(seinilläsi on vaan hyllyjä tai et pysty ripustamaan valkoista kangasta räiskyvien tapettien eteen, tms..) voi kokeilla tehdä kuvan leivinpaperille vaikkapa pahvimukin avulla tällä ohjeella:

Tarvikkeet
  pieni purkki, esim. pahvimuki tms.
  mustaa askartelumaalia tai mitä tahansa peittävää mustaa maalia (mielellään mattapinnan jättävää)
  sivellin
  nasta (tai neula)
  kumilenksu
  leivinpaperia
  tuikkukynttilä + tulitikut

tarvikkeet ja mustaksi maalattu muki
Maalaa ensin purkki sisältä mustaksi. 
Tee purkin pohjaan nastalla/neulalla reikä ja ota varovasti pois, ettei reikä leviä tai repeä sen kummemmin.

rei'itetty pohja
Asettele leivinpaperi purkin suulle, pingota ja kiinnitä kumilenksun avulla.

tässäkö tää "valkokangas" nyt on?
Sytytä kynttilä ja pimennä huone. Kohdista purkin pohja (eli se puoli missä reikä on) noin puolenmetrin päähän kynttilästä. Käännä siis kuppi kyljelleen esim. maata vasten ja laita kynttilä noin puolenmetrin-metrin päähän palamaan. Leivinpaperilla, eli "valkokankaalla", pitäis nyt näkyä se palavan kynttilän liekki.


olkaa varovaisia kynttilän kanssa
Kokeile seuraavaks muodostaa kuva huoneeseen rakentaman camera obscuran valonlähteestä. Laita siis jätesäkit ikkunaan ja pimennä huone. Aseta pahvimukin pohja, eli se missä reikä on, juurikin siihen huoneen valonlähteen reikään, joka on jätesäkkiin leikattu. Leivinpaperille muodostuu kuva näkymästä minimuodossa näin:

mun jätesäkeistä kuulsi näin paljon valoo läpi..
..silti kuva näytti upeelta leivinpaperilla ja seinällä
Tää on niin siistiä! Ja vielä siistimpää on se, että näinkin pienestä asiasta voi maailma mullistua ja että tästä voi innostua ihan valtavasti.
Sitte paperit ja kynät esille - luovuus irti!

Kommentit

Suosittuja