Kankaanpainanta seulan avulla

Kankaanpainantaa voi tehdä monella eri tekniikalla. Tässä pari tapaa käyttää seulaa.

KALVOTTAMATON SEULA + SAPLUUNA
kalvottamattoman eli puhtaan seulan ja painettavan kankaan väliin laitetaan sapluuna

Seulaa ei välttämättä tarvitse valottaa, jos tarkoituksena on painaa esim. vain yksittäisiä kappaleita kuvasta, joka on hyvin yksinkertainen (esim. graafiset kuviot). Sapluunan voi tehdä paperille tai muovikalvolle. Paperissa kannattaa ottaa huomioon, että se on huokoista materiaalia joka imaisee kosteuden itseensä ja saattaa repeytyä tai päästää värin läpi. Valitse siis mieluiten vähän paksumpaa paperia tai ohutta kartonkia. On olemassa myös erityisesti painoon käytettävää sapluunapaperia, mutta se ei ole välttämätön. Muovikalvolle tehdessä kalvon voi pestä, jollon sillä voi painaa eri väreillä ja hyödyntää sitä myöhemminkin. Sapluunalla seulan läpi tehdessä kuvasta tulee tasaisempi, peittävämpi ja tarkempi, kuin tuputtamalla tehtynä.

Piirrä kuva ja leikkaa se niistä kohdista auki, joista haluat värin tulevan kankaalle. Teippaa sapluuna seulan takapuolelle. HUOM! jos sapluunan reunat ei peitä koko seulaa, lisää tarvittaessa sanomalehteä peittämään kaikki reunat. Varo teipatessa, ettet vahingoita seulakankaan liimauksia.
Aseta seula painettavan kankaan päälle ja kohdista sapluunassa oleva kuva haluttuun kohtaan. Lisää seulalle kuvan ylä- tai alareunaan painoväriä. Levitä raakelilla löyhällä vedolla väri kuvan yli ja vedä toiseen suuntaan tiukka veto jolla keräät värit kuvan päältä pois. Muista pitää toisella kädellä seulaa tiukasti paikoillaan alustaa vasten.
Kangas kannattaa silittää ennen painamista (anna kankaan myös jäähtyä silittämisen jälkeen ennen painamista). Tässä yritin saada hieman tekstuuria kuvaan sillä, että jätin kankaan ryppyiseksi. Pikkasen se onnistukin tuossa alareunassa.

VALOTETTU SEULA 
Seulan valottamisesta kirjottelin jo aiemmin.

Videolta näät nopeesti miten seulan kanssa toimitaan, kun se on valotettu. Pese seula ja raakeli HETI painamisen jälkeen. Jos olet valmistellut monta painopintaa peräkkäin painettavaksi, hyvällä seulalla ja tekniikalla voi tehä jopa 5-10 painoa peräkkäin ilman välipesua. Mikäli et ole valmistellut painopintoja, seulaa ei kannata jättää värin kanssa kuivumaan, ettei se tukkeudu. Väri saattaa kuivahtaa kiinni seulaan jo joidenkin kymmenien sekuntien kuluessa, minuutti on jo aivan liian suuri aika seulan seisottamiseen värin kanssa.
Jos seula alkaa tekemään niin sanottua haamukuvaa tai painojäljestä tulee muuten suttuista ja väri leviää; seula on saattanut liikkua alustalla, väriä on joutunut seulan alapuolelle joka on painopintaa vasten, väriä on ollut liian paljon tai se ei ole ollut tarpeeksi paksua. Pese tällöin seula ja jatka sitten painamista puhtaalla ja kuivalla seulalla. Ota aina ylimääräinen väri seulalta talteen seuraavaa painokertaa varten.

Painopintojen valmistelu tarkoittaa siis sitä, että kankaat/vaatteet joihin painetaan on valmiiks leikattuja, silitettyjä ja ne on valmiita siirrettäväksi heti painoalustalle. Tarvittaessa, esim. t-paidan väliin, on laitettu pari sivua sanomalehteä, joka estää värin joutumisen painopinnan vastakkaiselle kankaalle.

Videolla painettava kuva on melko pieni ja koska siihen menee väriä vähän, ei ollut tarvetta vetää raakelilla väriä moneen kertaan eikä eri suuntiin. Jos kuva on iso, kannattaa vedot tehdä kummastakin suunnasta (itseen päin ja itsestä poispäin) ja katsoa, että väriä riittää koko kuvan leveydeltä ja pituudelta. Voit tehdä vedot myös pelkästään napakoilla vedoilla.Videolla levitän ensin värin kuvan päälle löyhemmällä vedolla ja vedän sitten napakalla vedolla värit pois seulakankaalta kuvan kohdalta.




Jos haluat tehä monivärisen painokuvan, anna painetun värin kuivua kankaaseen, pese seula ja valmistele se seuraavaa sapluunaa varten. Paina samaan tapaan ja lopuksi anna värin kuivua ennen kiinnittämistä. Yhellä sapluunalla tehdessä kokeile laittaa montaa eri väriä vierekkäin seulalle ja vedä raakelilla niin, että värit vähän sekoittuu keskenään, tulee myös hauskaa jälkee.
Tarkista väripurkista miten väri kiinnitetään. Mun käyttämät värit kiinnitetään kuumalla silitysraudalla. Raudan ja painopinnan väliin laitan leivinpaperin.

Kommentit

Suosittuja